top of page

630.000 thuisbatterijen in Nederland in 2030.

Thuisbatterijen spelen een belangrijke rol in de energietransitie, maar kunnen ook zorgen voor hoge piekbelastingen op het stroomnet. Een oplossing hiervoor zou het invoeren van een alternatief nettarief kunnen zijn, aldus een onderzoek van adviesbureau Berenschot, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse netbeheerders. Nieuw nettarief kan piekbelasting van thuisbatterijen verminderen.





Explosieve groei thuisbatterijen rond 2030

Berenschot verwacht dat tegen 2030 zo’n 7,5 procent van de Nederlandse huishoudens beschikt over een thuisbatterij, wat neerkomt op ongeveer 630.000 batterijen met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 6 gigawattuur. Deze groei zal samenlopen met de toename van elektrische voertuigen die hun accu’s als batterijen kunnen gebruiken via het vehicle-to-grid-principe.

De onderzoekers waarschuwen echter dat de snelle groei van thuisbatterijen, zonder een passend beleid, kan leiden tot pieken in zowel de vraag naar stroom als in de teruglevering aan het net. Deze pieken worden nu voornamelijk veroorzaakt door batterijen die actief zijn op de day-aheadmarkt in plaats van de onbalansmarkt, die naar verwachting sneller verzadigd raakt.


Het effect van thuisbatterijen op piekbelasting

Het onderzoek laat zien dat zonder maatregelen de komst van thuisbatterijen de jaarlijkse pieken in de stroomvraag met 12,7 procent kan laten toenemen, terwijl de pieken in de teruglevering zelfs met 20,1 procent kunnen stijgen. Dit zou een grote uitdaging vormen voor de stabiliteit van het stroomnet.


Tijdgebonden nettarief als oplossing

Om deze problemen te beperken, stelt Berenschot voor een tijdgebonden kilowattuurtarief in te voeren. Dit alternatieve nettarief zou kunnen zorgen voor een afname van de pieken, doordat gebruikers worden gestimuleerd om op goedkopere, minder drukke momenten stroom af te nemen of terug te leveren. Volgens het onderzoek kunnen hiermee de leveringspieken met 8,8 procent en de terugleveringspieken met 19,7 procent dalen.

Het totale effect van thuisbatterijen op het stroomnet zou met zo’n tarief beperkt worden tot een stijging van slechts 2,8 procent in leveringspieken, en een daling van 3,6 procent in terugleveringspieken.


Geen waterdichte oplossing

Hoewel een tijdgebonden nettarief veelbelovend lijkt, waarschuwt Berenschot dat dit geen garantie biedt voor het volledig voorkomen van piekbelasting. Marktvolatiliteit, zoals grotere prijsschommelingen op andere energiemarkten, kan het dempende effect van dit tarief verminderen. Toch zou het invoeren van een dergelijk tarief een belangrijke stap kunnen zijn om de netbelasting door de toenemende populariteit van thuisbatterijen te beheersen.


Kortom, een tijdgebonden nettarief kan een effectieve maatregel zijn om de belasting van het stroomnet door thuisbatterijen te verminderen, maar er blijven onzekerheden bestaan. Voor een stabiele energietoekomst zijn slimme, toekomstbestendige oplossingen nodig die inspelen op de groei van duurzame technologieën zoals thuisbatterijen.




( Bron: Berenschot - Thuisbatterijnieuws & Solar Magazine )

Comments


bottom of page