top of page

Er dreigt vertraging woningbouwprojecten door te weinig drinkwater- productiecapaciteit. Het kan ook anders.

  • crowdfundingagency
  • Apr 16
  • 3 min read

Op 2 april heeft de adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) haar eerste conceptadviesrapport ‘Sneller, meer, goedkoper’ ter inzage gepubliceerd. Hierin staan voorstellen die kunnen bijdragen aan de versnelling van de woningbouw. Vewin heeft gereageerd op het conceptrapport en pleit ervoor om bij het uitwerken van procedureversnelling voor nieuwe woningen ook aandacht te schenken aan het verzekeren van de drinkwatervoorziening.



( Per vierkante meter valt er 700 liter regenwater per jaar. Hoe meer dakoppervlakte u heeft, hoe meer regenwater u kunt opvangen). Foto van Raintanks


Meer productiecapaciteit drinkwater nodig

Het doel van STOER is bij te dragen aan het realiseren van de ambitie jaarlijks 100.000 woningen te realiseren. De Nederlandse drinkwaterbedrijven willen niets liever dan deze woningen op tijd voorzien van een aansluiting op de openbare drinkwatervoorziening. Helaas kunnen zij dat op dit moment niet garanderen. Alle tien drinkwaterbedrijven hebben vóór 2030 extra productiecapaciteit nodig om de groeiende bevolking en economie te kunnen voorzien van drinkwater. In een aantal gevallen is dit al nu of op zeer korte termijn.


Juridische en bestuurlijke belemmeringen

Het is helemaal niet zeker dat het tijdig lukt om de nieuw te bouwen woningen te voorzien van drinkwater. Drinkwaterbedrijven lopen namelijk steeds vaker aan tegen juridische en bestuurlijke belemmeringen bij de vergunningverlening. Zonder snelle actie ontstaan in meer regio’s knelpunten. In sommige regio’s worden nieuwe zakelijke klanten al niet meer aangesloten. Dit dreigt ook te gaan gebeuren voor grootschalige woningbouwlocaties. In het conceptrapport STOER wordt geen aandacht besteed aan deze problematiek, terwijl drinkwater van fundamenteel belang is voor een woning.


Versnellen procedures

Om het (dreigende) drinkwatertekort tegen te gaan hebben Vewin en IPO, samen met IenW, het Actieprogramma beschikbaarheid drinkwaterbronnen 2023 – 2030 opgesteld. Een cruciaal element van dit programma is het benutten van procedurele versnellingsmogelijkheden die de Omgevingswet en de Wet versterking regie volkshuisvesting bieden, en het verkennen van nieuwe mogelijkheden. Tegen deze achtergrond pleit Vewin er bij de adviesgroep voor dat zij bij de verdere uitwerking van voorstellen voor het versnellen van procedures ook aandacht schenkt aan de noodzaak tijdig de drinkwatervoorziening voor nieuwe woningen te verzekeren en beziet of de geïnventariseerde mogelijkheden voor procedurele versnelling ook kunnen worden benut voor het sneller realiseren van drinkwaterprojecten.


Er zijn ook nog andere oplossingen

Het is niet meer van deze tijd dat er woningen worden gebouwd die nog volledig afhankelijk zijn van het energienet en waternet. Het is ook allang mogelijk om riolering offgrid te realiseren dankzij de innovaties van Biorock / WaZoRiool).

Een gemiddeld huishouden verbruikt ca. 128 liter water per dag ( waarvan 30 liter sanitair en ca 46 liter per dag om te douchen. ( zie tabel).


De norm voor 2035 is 100 liter per dag.


Met Rain Tanks kan met een regenwateropvang oppervlakte van 40 m2 ruim 28.000 liter worden opgevangen en hergebruikt voor toilet en tuin.


Met de water innovatieve oplossingen van Eduard van Vliet- Green Art Solutions kan dankzij zuivering door planten een buffer van 750 liter telkens worden hergebruikt. Dat kan voor keuken en douchewater. Dankzij een seperatt tiny is er ok geen water nodig voor het toilet.


Op deze manier wordt water slim gebruikt en is zelfs aansluiting op het waternet niet nodig.

We hebben eerder ook al oplossingen gedeeld voor een zelfvoorzienende energievoorziening in combinatie met zonnepanelen en een kleine windturbine.

( Klik hier voor het overzicht van kleine windturbines.)

( Bron: o.a. PONT omgeving / Dunia)



Comments


bottom of page