top of page

Het hebben van een huis geeft je meer rechten dan wanneer je dakloos bent - artikel Jeroen Nederveen.
Het hebben van een huis geeft je meer rechten dan wanneer je dakloos bent - Dat is Nederland en de wereld anno 2023/2024.


Er zijn meer dan 200 bouwbedrijven in Nederland die onder de €200.000,- een betaalbaar huis met grond kunnen bouwen die aan alle wetten, regels en milieueisen voldoen. En zelfs enkele bedrijven die dit onder de €50.000,- voor elkaar kunnen krijgen.


Er is ook vanuit de banken, private investeerders, de overheid en allerlei andere geldschieters rond de €700.000.000.000,- beschikbaar om deze huizenbouw te financieren. Er is vanuit de innovatie en de subsidiesector kennis & kunde beschikbaar om het bouwproces in alle aspecten te stroomlijnen om zo minimaal 40% te kunnen besparen.


Maar wat is nu het probleem dat de betaalbare huizenbouw niet van de grond komt? Grof gezegd zijn er 2 hoofdredenen: 


• Gemeenten die Asterix & Obelix nadoen en dapper weerstand bieden tegen bouwprojecten.

• Mensen die om allerlei redenen bouwprojecten tegenhouden.


En iedereen weet en ziet dit en zelfs mij valt het op dat het vaak dezelfde stereotype mensen zijn. Misschien is het niet politiek correct om te zeggen en kwets ik er gevoelens mee. Alleen realiseer je dan wel dit:


𝙃𝙚𝙩 𝙜𝙧𝙤𝙤𝙩𝙨𝙩𝙚 𝙜𝙚𝙙𝙚𝙚𝙡𝙩𝙚 𝙫𝙖𝙣 𝙙𝙚 𝙝𝙪𝙞𝙙𝙞𝙜𝙚 𝙟𝙤𝙣𝙜𝙚𝙧𝙚𝙣 (𝙤𝙣𝙙𝙚𝙧 𝙙𝙚 𝟯𝟬) 𝙝𝙚𝙗𝙗𝙚𝙣 𝙚𝙚𝙣 𝙩𝙤𝙚𝙠𝙤𝙢𝙨𝙩𝙥𝙚𝙧𝙨𝙥𝙚𝙘𝙩𝙞𝙚𝙛 𝙬𝙖𝙖𝙧𝙗𝙞𝙟 𝙯𝙞𝙟 𝙥𝙖𝙨 𝙩𝙚𝙜𝙚𝙣 𝙚𝙚𝙣 𝙚𝙣𝙞𝙜𝙨𝙯𝙞𝙣𝙨 𝙛𝙞𝙣𝙖𝙣𝙘𝙞𝙚𝙚𝙡 𝙨𝙩𝙖𝙗𝙞𝙚𝙡 𝙚𝙣 𝙫𝙧𝙞𝙟 𝙡𝙚𝙫𝙚𝙣 𝙖𝙖𝙣𝙠𝙞𝙟𝙠𝙚𝙣 𝙖𝙡𝙨 𝙯𝙞𝙟 𝙩𝙚𝙜𝙚𝙣 𝙙𝙚 𝟰𝟬 𝙖̀ 𝟱𝟬 𝙟𝙖𝙖𝙧 𝙯𝙞𝙟𝙣. 𝙒𝙖𝙖𝙧𝙗𝙞𝙟 𝙯𝙞𝙟, 𝙯𝙤𝙖𝙡𝙨 𝙝𝙚𝙩 𝙚𝙧 𝙣𝙪 𝙣𝙖𝙖𝙧 𝙪𝙞𝙩𝙯𝙞𝙚𝙩, 𝙥𝙖𝙨 𝙢𝙚𝙩 𝟳𝟬/𝟳𝟱+ 𝙢𝙚𝙩 𝙥𝙚𝙣𝙨𝙞𝙤𝙚𝙣 𝙠𝙪𝙣𝙣𝙚𝙣. 


𝙈𝙖𝙖𝙧 𝙝𝙚𝙩 𝙖𝙡𝙡𝙚𝙧𝙚𝙧𝙜𝙨𝙩𝙚 𝙞𝙨 𝙙𝙖𝙩 𝙬𝙞𝙟 𝙛𝙖𝙡𝙚𝙣 𝙖𝙡𝙨 𝙡𝙖𝙣𝙙, 𝙖𝙡𝙨 𝙥𝙧𝙤𝙫𝙞𝙣𝙘𝙞𝙚, 𝙖𝙡𝙨 𝙜𝙚𝙢𝙚𝙚𝙣𝙩𝙚, 𝙖𝙡𝙨 𝙗𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧, 𝙖𝙡𝙨 𝙤𝙪𝙙𝙚𝙧, 𝙖𝙡𝙨 𝙫𝙤𝙡𝙬𝙖𝙨𝙨𝙚𝙣𝙚𝙣 𝙤𝙢 𝙚𝙚𝙣 𝙫𝙚𝙞𝙡𝙞𝙜𝙚, 𝙨𝙩𝙖𝙗𝙞𝙚𝙡𝙚 𝙚𝙣 𝙗𝙚𝙩𝙖𝙖𝙡𝙗𝙖𝙧𝙚 𝙩𝙝𝙪𝙞𝙨 𝙩𝙚 𝙠𝙪𝙣𝙣𝙚𝙣 𝙗𝙞𝙚𝙙𝙚𝙣 𝙖𝙖𝙣 𝙙𝙚𝙜𝙚𝙣𝙚 𝙬𝙖𝙖𝙧𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙬𝙞𝙟 𝙙𝙚 𝙫𝙚𝙧𝙖𝙣𝙩𝙬𝙤𝙤𝙧𝙙𝙞𝙣𝙜 𝙙𝙧𝙖𝙜𝙚𝙣.


Neem gewoon eens afstand en kijk eens objectief en goed met wat voor enorme, belachelijke puinhoop wij de jongere generatie hebben opgezadeld. Het aantal zelfmoorden onder de jongeren is enorm, ongeveer een kwart van de dakloze mensen zijn jongeren, waarvan een aanzienlijk deel onder de 18 jaar. Dit verdienen zij niet, zij verdienen een veilig, stabiel, warm en betaalbaar thuis.


En dat is waar ik mij voor inzet, dat is waarom ik de drijfveer ben achter een landelijke woningbouw stichting om zo iedereen, van jong tot oud, een huis en een thuis wil bieden zonder zorgen. En niet om het wiel opnieuw uit te vinden maar om unieke samenwerkingen aan te gaan met bouwbedrijven, gemeenten, woningbouwcoöperaties, grondeigenaren en provincies om SAMEN voor en door ELKAAR te groeien.


Niet klagen maar bouwen - dat is het motto van 2024.


Bron: Linkedin post van Jeroen Nederveen 26 december 2023).

Comments


bottom of page