top of page

Splitsen van een woning is ook een manier om 500,000 woningen te realiseren.




Slechts 16% van de gemeenten stimuleert het #splitsen van woningen. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma Radar onder ruim 200 gemeenten. Dat betekent dat er behoorlijk wat gemeenten niet op koers liggen met hun eigen ambities voor woningspitsen. Want uit onderzoek van BLG Wonen en Platform31 bleek dat 25% van de gemeenten het bevorderen van splitsen in het coalitieakkoord had opgenomen. 


 “Als oplossing voor de woningnood staat het thema nog maar kort op de agenda”, zegt Frank Soede, directeur van BLG Wonen. “In 2022 onderzochten we welke woningen in Nederland bij uitstek geschikt zijn om te splitsen. Veelal zijn dat woningen buiten de grote steden, met bewoners die geen thuiswonende kinderen (meer) hebben en met een ruim woon- en perceeloppervlak. Uit die analyse blijkt dat in potentie ruim 500.000 nieuwe woningen gecreëerd kunnen worden. Dat maakt splitsen een waardevolle oplossing voor de huidige woningnood.” 


BLG Wonen roept gemeenten met veel grote woningen op om splitsen te faciliteren en zo een bijdrage te leveren aan het verlichten van de woningnood. Voor het stimuleren van woningspitsen is vooral communicatie belangrijk. Ook hulp bij het ‘regelwerk’ kunnen geïnteresseerde bewoners goed gebruiken.


👉 Lees de uitkomsten van onze onderzoeken nog eens na: 


Zie ook een eerder interessant gepubliceerd artikel van BLG Wonen

bottom of page